Zorg 2024: veranderingen in het basispakket

Uiteraard zijn er ook in het komende jaar weer veranderingen in de basis zorgverzekering. Wij hebben de belangrijkste voor u op een rij gezet.

Zorgkosten

De meest besproken wijziging is zonder twijfel de premie. Die stijgt ook volgend jaar weer, gemiddeld met € 9 per maand. Daardoor gaat het jaarbedrag voor de meeste basis zorgverzekeringen in 2024 richting de € 1.800.

Eigen risico
Komend jaar gaat het verplichte eigen risico voor de zorgverzekering niet omhoog. Afhankelijk van uw zorgbehoefte betaalt u hiervoor maximaal € 385. Sommige zorg is vrijgesteld van het eigen risico. Dit geldt bijvoorbeeld voor bezoeken aan de huisarts. Een compleet overzicht vindt u hier.

Desgewenst kunt u ervoor kiezen om uw eigen risico met maximaal € 500 te verhogen. Daardoor betaalt u minder premie. Maar als u kosten maakt die onder het eigen risico vallen, zoals bijvoorbeeld een ziekenhuisopname, moet u meer zelf betalen.

Zorgtoeslag
In 2023 is de zorgtoeslag eenmalig flink verhoogd. Omdat die verhoging alleen voor 2023 geldt, daalt deze volgend jaar juist. In 2024 bedraagt de toeslag maximaal € 127 per maand voor alleenstaanden (2023: € 154) en € 243 per maand voor toeslagpartners (2023: € 265). Wilt u weten of u voor zorgtoeslag in aanmerking komt? Op de website van de Belastingdienst leest u er meer over.

Flexibelere kraamzorg
Ook inhoudelijk zijn er per 1 januari 2024 enkele wijzigingen in het basispakket. Zo wordt het recht op kraamzorg flexibeler. Afhankelijk van uw situatie heeft u recht op 24 tot 80 uur kraamzorg. Deze uren mag u vanaf volgend jaar verspreiden over zes weken. Nu is dat nog tien dagen.

Andere veranderingen basispakket
Het recht op paramedische herstelzorg na corona wordt opnieuw verlengd, in elk geval tot 1 januari 2025. Verder komt valpreventie in het basispakket. Daardoor kunnen senioren voortaan valrisicobeoordeling en valpreventie beweeginterventie declareren. Tot slot kunnen vrouwen vanaf vijftig jaar onder voorwaarden een test declareren die de kans op terugkeer van borstkanker kan voorspellen.

Meer informatie
Heeft u nog vragen over de dekkingen van de basisverzekering en andere zorgverzekeringen? Neem dan gerust contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.